64 Habitatges al Bon Pastor, Barcelona

64 Habitatges al Bon Pastor, Barcelona
2º PREMI – Concurs pel Patronat Municipal de l’Habitatge

Es proposa un edifici lineal que defineix de manera difusa els carrers, generant espais públics de característics variables en el seu entorn. Proposem la creació d’un reflex construït de la condició fragmentada i heterogènia de la ciutat consolidada. Aquesta ciutat rugosa impedeix la percepció de grans fronts d’edificació. El projecte esgota l’edificabilitat i amb una volumetria fragmentada, degut a que l’alçada de les diferents escales va variant, aconsegueix un contorn irregular. A nivell urbà el volum s’adapta a l’entorn i es converteix en un edifici permeable que millora la qualitat dels habitatges veïns i del carrer en el moment en que l’edifici redueix la seva alçada. A partir del volum màxim s’agrupa edificabilitat i alçada cap al nord i el sud, disminuint l’alçada en els tres trams centrals permetent el pas de la llum a través de les últimes plantes i potenciant la relació d’escala menor amb els espais públics i la permeabilitat visual per als edificis contigus.

S’han projectat 64 habitatges amb un total de tres tipologies diferents per donar resposta a les necessitats de la demanda actual.  A la planta baixa, 1m per sobre la cota carrer, s’han projectat habitatges amb terrasses. També trobem els 5 nuclis de comunicació vertical que connecten les dues plantes soterrani i les plantes pis. Cada nucli format per escala (ventilada) i ascensor dona entrada a dos habitatges passants exceptuant les cantonades que donen accés a tres. Els habitatges del mateix nucli es decalen en planta a l’hora que a la façana oest es projecten celoberts mixtos de 3.20m que trenquen el volum. Amb aquests celoberts s’augmenta la distància entre unitats garantint la privacitat entre habitatges i aconseguint un nivell d’ independència superior tot i que formen part d’un conjunt. S’aprofita al màxim el perímetre de façana i s’aconsegueixen visuals creuades orientades a sud que eviten el domini entre edificis confrontats permitent mirades tangencials i laterals així com l’aparició de cantonades a totes les estàncies.

A la façana oest es projecten grans terrasses orientades a ponent i a sud que donen continuïtat a l’espai interior i recuperen l’espai exterior en alçada. Aquestes tenen unes lames verticals que actuen de filtre solar tamisant la llum i protegint la zona d’estenedors. A la façana est s’ubiquen els dormitoris i balcons lineals. Les cambres higièniques i els espais d’emmagatzematge formen un nucli interior dins de l’habitatge generant recorreguts interiors alternatius i separant la zona de dia i nit. La distribució interior es flexible i es poden configurar diferents solucions incorporant habitacions a espais comuns, modificant la posició de la cuina o afegint una nova cambra higiènica.

Arquitectes
Camila Aybar, Juan José Mateos, Jorge Jover i Maria Borrell

Promotor
Patronat Municipal de l’Habitatge

Projecte 2015
Superfície 6.500m²