Casa a Fonolleres, Girona

Casa a Fonolleres. 2011-2014
Girona

La casa es troba a les afores de Fonolleres, en una zona de recent construcció amb parcel·les de mida similar i amb vistes al nucli urbà i als camps del Baix Empordà. Es compon d’un volum únic de 8 × 21,5m de llarg, de planta baixa i planta primera amb un total de 250m² útils. El volum rectangular i massís, la modulació de la façana, les dobles altures interiors i els materials prefabricats utilitzats, defineixen una arquitectura més propera a la indústria i a la construcció d’un graner o magatzem rural que a una masia tradicional aïllada.

S’accedeix per un espai ventilat per afavorir el corrent d’aire. A la planta baixa s’organitza la sala d’estar, el menjador, la cuina i un espai exterior cobert que formen una peça connectada i permeable a l’exterior. La doble alçada del menjador es relaciona visualment amb l’espai de circulació de planta primera que dóna accés a les habitacions i que permet a més  a més  ventilació creuada. A la planta primera s’organitza l’habitació principal, el bany i un pati exterior amb dutxa. A l’altre extrem de la planta, l’habitació de convidats amb una terrassa amb vistes, un bany i contigu l’habitació de les 3 filles amb una petita escala que els permet accedir al jardí directament des de la planta pis.

L’estructura és metàl·lica i els forjats són de tauler contra laminat de fusta acabat amb vernís a l’aigua. La façana és de panells lleugers reblats a la sub-estructura d’acer de la façana afavorint la circulació d’aire. Les obertures practicables es tanquen amb porticons d’acer galvanitzat i lames de fusta de pi tractada, separades entre si uns centímetres perquè sigui possible l’entrada d’aire.

El paisatge és canviant, ho decideix el pagès veí, generant una continuïtat amb el propi jardí de la casa. S’ha destinat una zona d’hort i arbres fruiters per afavorir zones d’ombra en els mesos de calor.

Situació
Fonolleres, Baix Empordà Girona

Projecte 2011
Finalització 2014
Superfície 250m²

Col·laboradors
Aparellador/ Josep Bonvehí, Estructura/ STATIC Ingeniería S.A., Interiorisme/ Espacio en Blanco, Paisatgisme/ Mercè Trias

Fotografia © José Hevia