Edifici de 39 Habitatges al C/ Aragó, Barcelona

Edifici de 39 Habitatges al C/ Aragó. 2012-2014
Barcelona

L’edifici situat al xamfrà del Carrer Aragó amb el Carrer Viladomat forma part del Conjunt Especial de l’Eixample Cerdà i va ser construït l’any 1950. Va patir una gran ampliació al 1965 fins que va consolidar la seva volumetria actual de planta baixa, planta altell, cinc plantes pis i una planta àtic.

El projecte de reforma i adequació que s’ha realitzat transforma l’edifici existent d’ús industrial i el reconverteix en un edifici residencial on es projecten 39 unitats i 2 locals comercials en planta baixa i altell. La geometria de la planta és conseqüència de la seva situació i respon a la trama urbana de la ciutat, això permet aprofitar al màxim el perímetre de façana projectant la majoria d’habitatges en aquesta zona a excepció d’un apartament que s’orientarà al pati interior d’illa.

L’accés a l’edifici es realitza per planta baixa, a través de l’entrada existent, on s’ha projectat la porteria i un vestíbul de doble alçada. A la part central de l’edifici es construeix un nou atri (cobert) de grans dimensions, en forma de “L”, que garanteix l’entrada de llum fins a la planta baixa i assegura les condicions d’habitabilitat dels habitatges. Les comunicacions verticals (dues escales i dos ascensors) s’incorporen en aquest espai a través de passarel·les lleugeres, que comuniquen els set habitatges de cada nivell. L’estructura metàl·lica existent de bigues en gelosia i pilars roblonados es recupera i s’expressa al pati central conjuntament amb la nova estructura de les passarel·les. A la planta àtic, que es retira del pla de façana, es projecten quatre apartaments de major dimensió amb terrassa.

La façana exterior de l’edifici es conserva i es rehabilita per tal de recuperar el seu estat original. La nova façana interior, és una façana ventilada amb plaques lleugeres de fibrociment de gran format reblades i de dues tonalitats diferents. Les parts superiors són blanques per potenciar l’entrada de llum, el sòcol (planta baixa i altell) i les zones de circulació (passarel·les) són de tonalitat gris fosc. Per garantir la privacitat entre l’interior dels habitatges i els espais comuns s’ha col·locat una doble finestra regulable que permet controlar tant la llum com les visuals.

Situació
Carrer d’Aragó 90, Barcelona

Projecte 2012
Finalització 2014
Superfície 3.900m²

Col·laboradors
Aparellador/ Rafa Belloto, Estructura/ STATIC Ingeniería S.A., Instal·lacions/ PROEN S.L., Interiorisme/ Mercedes Giralt, Equip/ Alex Llusià

Fotografia © José Hevia