Nou Mercat del Bon Pastor

Nou Mercat del Bon Pastor, Barcelona
Concurs per l’Institut Municipal de Mercats de Barcelona

Degut a que la parcel·la es troba situada entre dos espais públics existents, al nord per la rambla de vianants del Carrer de Sant Adrià i al est per un parc amb un equipament de jocs infantils, plantegem un esquema que ens permeti redefinir aquestes dos àrees potenciant així tota la zona urbanitzada que envoltarà el mercat i vinculant-hi així part del programa en aquests nous espais exteriors. Mitjançant materials d’integració, la pavimentació en forma de graons i grades, com a solució d’urbanització de la zona contigua al parc i com a eina de síntesi entre els dos espais urbans.

L’escala del projecte s’adapta al entorn canviant en funció de la relació amb els edificis confrontats. La major distància cap al parc arbrat situat al est, aconsella un augment d’escala que el mercat també necessita, mentre que cap al Carrer de Cretes, l’escala i la presencia del edifici disminueixen, incloent-hi l’autoservei que també necessita un menor alçada.

L’aprofitament del medis constructius tradicionals en una reinterpretació contemporània, permeten la generació d’una identitat nova, però basada en la tradició local. Un nou núvol ceràmic que floti sobre les parades i l’autoservei, convertint-se en un nou referent urbà del barri, atorgant l’escala adequada enfront al Carrer Sant Adrià.

Aquesta coberta ha de convertir-se en un dispositiu ambiental lumínic i energètic que generi una imatge urbana i pública identificable del conjunt. Al situar-se en una escala inferior als edificis de l’entorn, la coberta pot ser visible des de els mateixos, convertint-se en un nou paisatge a contemplar. Per potenciar aquesta vista, els elements d’instal·lacions de climatització principals del mercat s’insereixen a la façana, a una determinada alçada, alliberant la coberta de tota maquinària. La generació d’un espai continuo protegit per una gran estructura que s’il·lumina mitjançant obertures en gelosies a la coberta i a les façanes. L’aparició d’un complex sistema de lluernes en un espai d’aquestes dimensions sembla poc necessari.

La presencia urbana de dos grans teixits molt significatius com les “cases barates” i l’ordre industrial situat al sud generen una zona intermèdia de transició d’escales i organització urbana flanquejada per les grans infraestructures de comunicació, com la Ronda Litoral i el Riu Besòs cap al est i les infraestructures ferroviàries cap al oest del barri limitat. Aquests límits urbans aconsellen la generació d’una peça de caràcter i escala adequada a aquesta transició i al seu caràcter d’edifici de rellevància publica.

Arquitectes
Camila Aybar, Juan José Mateos, Jorge Jover i Maria Borrell

Promotor
Institut Municipal de Mercats de Barcelona

Projecte 2014
Superfície 8.000m²