Rehabilitació d’un pati d’illa a l’eixample de Barcelona

Rehabilitació d’un pati d’illa. 2014-2015
Barcelona

Aquesta és l’última rehabilitació portada a terme en un edifici que alberga un hotel i que forma part d’un pla de fases de remodelació que va començar l’any 2006. El projecte de reforma comprèn l’espai exterior situat al pati d’illa (comprès per carrers Mallorca, Provença, Rambla de Catalunya i Passeig de Gràcia) d’edificis d’una illa típica de l’eixample del Pla Cerdà de Barcelona.

El nou espai exterior està situat a la part sud oest del pati d’illa i a l’altura de la cota de planta primera respecte al Carrer Mallorca. S’ha treballat amb una superfície de 15x40m, 600m2 en total. El programa demanava albergar 3 noves zones; una zona verda no transitable al fons de la parcel·la, una zona de piscina a la zona més assolellada i una zona de restaurant / bar propera a l’edifici de l’hotel.

L’estat previ a la reforma mancava d’elements estructurals sòlids per dur a terme una intervenció d’aquest tipus. Aprofitant la reforma integral de l’immoble del pis inferior es va poder realitzar un reforç estructural del forjat en determinades zones. Moltes decisions del projecte s’han pres en base a això.

L’espai amb vegetació al fons de la parcel·la es compon de grans jardineres d’acer inoxidable col·locades sobre bigues de ferro. Una malla metàl·lica de torsió galvanitzada s’ha col·locat per sobre d’aquesta capa per unificar el paisatge i permetre que les plantes cobreixin tota la superfície. La coberta verda intermitja s’ha realitzat amb el sistema d’ajardinament intensiu de ZinCo cobertes vegetals.

L’espai intermedi delimitat per la gelosia és el de la piscina i zona de solàrium, la piscina medeix 10x4m d’ample i està acabada en gresite color sorra. La gelosia està rematada amb dos bancs inferiors d’obra vista construïts amb aparell a sardinel i de diferent ample, un per al bar i l’altre com a zona de solàrium. L’espai més proper a l’edifici és el del bar, i està compost per un banc d’obra vista amb taules per menjar i una zona d’estar. La pèrgola de ferro que cobreix aquesta zona donarà l’ombra necessària en els mesos de calor.

Els elements que defineixen els nous espais són murs d’obra vista que limiten el perímetre. S’ha treballat amb 4 tipus d’aparells diferents. Al mur de la piscina s’ha utilitzat l’aparell a soga dotant de relleu als maons de manera alterna, en els dos murs intermedis s’ha utilitzat un aparell calat a soga i a tizón i al mur que configura el nou volum de la sala interior s’ha utilitzat un aparell a soga tradicional. El maó utilitzat és una peça manual de 28 × 13.5 × 4,5 cm a to amb el maó existent de la mitgera. El paviment flotant és de pedra de Sant Vicenç (peces de 60x40cm) i està col·locat sobre suports per poder passar instal·lacions per la càmera. La pèrgola s’ha construït amb perfils metàl·lics i barres de ferro corrugades perquè es cobreixi de vegetació.

Situació
Carrer de Mallorca 251, Barcelona

Projecte 2014
Finalització 2015
Superfície 600m2

Col·laboradors
Aparellador/ Rafa Belloto, Estructura/ BBG Estructures, Recerca i rehabilitació, S.L.P., Paisatgista Josep Farriol, Jardín/ Jardinatura

Fotografia © José Hevia