Six Houses in Sant Cugat, Barcelona

Six Houses in Sant Cugat. 2010
Barcelona

The site is located on a hillside of great natural beauty, where the Mediterranean forest dominates the landscape. The layout of the complex has a radial geometric arrangement that emulates the site’s profile and, together with the topography, ensures that each house enjoys its own privacy.

The rectangular geometry of the plan is interrupted by a courtyard that reduces the width of the central area of each household, where vertical communications are located, converting this area into the corner communication core, where the functional programme is organised. The courtyard makes possible the extension of the façade’s perimeter, encouraging more daylight to enter into the building, where the two larger and more exposed elevations are totally opaque. These facades become concrete structural elements that are eventually cut back, liberating the building from internal columns, achieving greater flexibility. North and south elevations contain large openings, thereby integrating the building to the garden and the landscape beyond.

Each house has a ground floor and two upper levels. The volume is set back on the upper floor, with a large south-facing terrace that can be used as an extension to the living room. The bedrooms are on the first floor, three of which are en-suite, while the common areas, for example, living room, dining room and kitchen are on the ground floor and have direct access to the courtyard, garden and swimming pool. The car park and support services to the house, such as cellar, laundry room and service areas are in the basement.

Location
Sant Cugat, Barcelona

Project 2010
Area 3.720m²

Photography © José Hevia