Thirty-Nine Apartments in Barcelona

Thirty-Nine Apartments. 2012-2014
Barcelona

The building, sited in the corner between Aragó street and Viladomat street, is part of the Special Complex of Cerdà’s Growth Plan of Barcelona, and was built in 1950. A large extension was carried out in 1965, which resulted in the current building, comprising ground floor, mezzanine and five upper floors crowned with an attic.

The refurbishment and remodelling project transforms the existing industrial use into a residential building, with 39 apartments and two retail premises on the ground floor and mezzanine level. The plan geometry is the result of the building’s location and responds to the cityscape, maximizing the façade’s perimeter, with most of the apartments overlooking this section, except for one apartment that faces the block’s internal courtyard.

Access to the building is via the ground floor, through the existing entrance, where the gatehouse and a double-height hall have been designed. In the building’s central area, a new large roofed “L”-shape atrium will be built, ensuring that daylight reaches the ground floor and perfect living conditions are enjoyed in all apartments. Vertical communications (two staircases and two lifts) are integrated into this area through light bridges, linking the seven apartments housed on each floor. The existing lattice metal beam structure and riveted columns have been recovered and refurbished, articulated in the central courtyard together with the bridges’ new structure. The mezzanine level is set back from the façade and accommodates larger apartments with balconies.

The external façade has been retained and restored to reinvigorate the original features. The new internal façade is ventilated with large fibre cement siding light riveted plates in two different shades. The upper sections are painted in white to encourage daylight projection, while the skirting on the ground floor and mezzanine, and the circulation areas (bridges) are grey. To ensure privacy inside the apartments and common areas a controlled double window has been fitted to regulate light penetration and visual disturbance.

Location
Calle Aragón 90, Barcelona

Project 2012
Completed 2014
Area 3.900m²

Consultants
Quantity surveyor/ Rafa Belloto, Structure engineer/ STATIC Ingeniería S.A., Facility engineer/ PROEN S.L., Interior design/ Mercedes Giralt, Team/ Alex Llusià

Photography © José Hevia