112 Housing Units in “Marina del Prat Vermell”, Barcelona

112 Apartments in Ulldecona Street, Barcelona
1st PRIZE – Competition for Patronat Municipal de l’Habitatge

The site strategy for the competition is the design of a connecting block of varied urban fabrics. The boundary perimeter creates a geometry driven by both intersections on its footprint.

We are proposing to use these particular aspects to integrate the building with its surroundings, so it does not form a barrier. As a result, these irregularities lead us to consider the singularity of the corners as an urban feature, resonating with the angularity devised by Cerdà’s Growth Plan for Barcelona. On the other hand, households in these corner sections situated closed to the adjacent building directly overlook one of its facades.

With the following four key objectives in mind, we are recommending to enhance and maximize these openings:

  • Identify and represent the urban irregularity, creating a permeable and open building.
  • Create a permeable block of buildings to achieve south and cross panoramic views.
  • Prevent the façade from overlooking the adjacent frontages.
  • Break up long, continuous, tall facades.

The design for 3-bedroom apartments is open-ended, with predominantly south-southwest facing living rooms, while 2-bedroom apartments are always located in the corner sections. With such different orientation conditions, flat distribution clearly segregates daytime from night-time zones.

We are proposing two types of cladding: external dry-laid latticed brickwork ledges that separate the apartments by the sky-wells and clothes lines, supported on concrete overhangs, while the internal ventilated façade is made from ceramic panels, which prevent thermal bridging.

From the environmental perspective, two key aspects have been taken into consideration to increase energy savings. The first aspect is the impact of the sunlight on the building; depending on the façade’s orientation, courtyards and/or balconies have been planned with different depths, depending on the façade’s orientation, providing those that face south with a greater depth as a means of increasing solar shading, and those that face north with a lesser depth to decrease solar shading. The second aspect is to use cladding materials that optimize heat loss via passive systems. It is proposed to install thermal insulation of a suitable thickness to reduce the thermal bridging at the slab’s corners with continuous insulation, as well as aluminum frames with thermal breaks.

Architects
Camila Aybar, Juan José Mateos, Jorge Jover and Maria Borrell

Developer
Patronat Municipal de l’Habitatge

Project 2016
Area 13.905m²

Este sitio web utiliza cookies para mejorar la experiencia del usuario. Al continuar navegando aceptas su uso. Más información

ACEPTAR
Aviso de cookies